Сдружение "Варна – Европейска младежка столица" – обзор на дейността през 2019 г. Част 2 – Инициативи, за чиято реализация сдружението е оказало съдействие.

Сдружение "Варна – Европейска младежка столица" – обзор на дейността през 2019 г. Част 2 – Инициативи, за чиято реализация сдружението е оказало съдействие.

2.1. TEDx Talyana – конференция с името на творческия квартал на Варна

На 8 юни на сцена, разположена сред останките на римските терми във Варна, за пръв път се проведе конференция от формата TEDx. Организатор на събитието беше Фондация „Иноватор”, а Сдружение „Варна – Европейска младежка столица” и Сдружение „Таляна” оказаха подкрепа за провеждането ѝ. Трите организации имаха обща цел: назовавайки конференцията на името на развиващия във Варна творчески квартал „Таляна”, те имаха желание да го популяризират, да привлекат вниманието на широката общественост към този проект и постигнатото до момента.

2

Темите на конференцията TEDx Talyana бяха разнообразни, но взаимосвързани. Съобразени бяха с четирите направления, в които според дългосрочната визия би трябвало да се развива творческия квартал „Таляна” като аналог на пловдивския „Капана“ – традиции, творчески индустрии, туризъм и технологии. На сцената на TEDx Talyana се изявиха 14 лектора. Сред тях краеведът Християн Облаков, журналистът и продуцент Георги Тошев, Свилен Гамолов – продуктов и интериорен дизайнер с множество международни награди.

Участваха и архитекти по темите за опазването на културно-историческото наследство в контекста на градското развитие: арх. Любо Георгиев – ръководител на екипа, който разработва стратегията “Визия за София”, арх. Владимир Попов – експерт с дългогодишен опит в реставрацията на сгради, арх. Явор Панев – зам. председател на Сдружение „Таляна“ и др.

5

DSC_3017 - Copy

По темата за дигитализацията на културно-историческо наследство се включи с лекция и Емил Демирев от Регионална библиотека „П. Славейков” – Варна. Сергей Петров, политолог, председател на Клуб по политически науки и изп. директор на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“, представи своето виждане за традициите и нашето отношение към тях.

И тъй като на 8 юни отбелязваме Световния ден на океана, имаше лектори и от Sea Harmony“Арман Саркисян, морски еколог и предприемач, заедно с колегата си Атанас Димитров, финансист. Екипът им разбработва иновативни бизнес  проекти, които са в съответствие с принципите на устойчивото развитие. За богатите археологически находки в Черно море разказа доц. Преслав Пеев, ръководител на секция „Морска геология и археология“ в Института по океанология към БАН.

Сред презентаторите имаше и две дами. Теодора Стоянова, координатор проекти в българския офис на "Грийнпийс", която заедно с група приятели развива и Сдружение „Кашалот”, чиято цел е да променя градската среда по умен и творчески начин („Спирка за разкази”). И Светлозара Христова – културолог, основен организатор на популярните фестивали RADAR Festival Beyond Music и Moving Body Festival във Варна.

 

 2.2. Национален форум „Таляна”

Форум „Таляна“ събра съмишленици, работещите за развитието на  творчески квартали в България, с експерти от страната и чужбина. Това беше друго значимо събитие, свързано с развитието на квартал „Таляна“, чието организиране и отразяване  Сдружение „Варна – ЕМС“ подпомогна през годината. Форумът се проведе от 13 до 16 юни във Варна и представляваше национална среща с две основни цели:  1. да се обсъдят предизвикателствата пред творческите квартали в България и 2. да се подпомогне формирането на общност от хората, работещи за развитието им. Основен организатор беше Фондация „Иноватор“, като събитието се осъществи в рамките на проекта „От А(рта) до Я(влението): креативните квартали на България“, подкрепен от Общинска фондация ПЛОВДИВ 2019. Съдействие при провеждането на форума оказа и сдружение „Таляна”. Освен пловдивският „Капана” все повече публика привлича софийският „квАРТал”, работи се по „БулевАРТ” в Бургас, идеи има за развитие на единични творчески пространства или цели зони във Велико Търново и Стара Загора.

Тъй като повечето участници идваха в „Таляна” за пръв път, бяха проведени две опознавателни обиколки. Първата – с цел да се придобие представа за квартала и да се създадат полезни контакти с представители на местната общност. Гостите посетиха ключови обекти от сферата на социалното и културното предприемачество: Социалната чайна, училището по музикално продуциране Omni’s cool, ателието по тъкачество и др. Участниците имаха възможност да се потопят и в атмосферата на тихите улички със запазена архитектура от края на 19 – нач. на 20 век., където има и множество кафенета и ресторанти, също необходими за развитието на туризъм. Следобеда на същия ден се проведе и втората обиколка с фокус върху историята и архитектурата на Стара Варна. Води я един от най-добрите варненски краеведи – Християн Облаков.

 

6Сградата на ул. Дръзки, в която днес се помещава антикварен магазин, е построена през далечната 1864 г.

11Био кафе "Жива  природа" е едно от любимите места за отмора в сърцето на "Таляна". фото: Мария Иванова

През следващите дни се изнесоха презентации, проведоха се работни сесии по групи, имаше и публични лекции, на които бяха със свободен достъп и за граждани, проявяващи интерес към темата за творческите квартали. Сред презентаторите бяха урбанистите Нурхан Реджеб и Силвия Чакърова от студио Place.make, Здравко Петров от historicalroutes.bg (също урбанист), арх. Белин Моллов – експерт по устойчиво градско развитие, доц. д-р Валери Йотов от Археологическия музей във Варна, Калоян Карамитов и Миглена Герасимова от „Визия за София“, арх. Георги Бачев и др. Своя опит споделиха Ивайло Дернев и Димитър Семков от „Капана“, Цветелина Панова от „Таратанци“, Илина Мутафчиева от „Зона 21“ в София и др. На форума бяха поканени и експерти от чужбина: проф. Нора Ломбардини от Политехническия университет в Милано – специалист по опазване на културното наследство, Юлиян Канов от румънски клъстер на креативните индустрии, арх. Кристиян Мюлер от Швейцария.

1Димитър Семков и Ивайло Дернев, създатели на бар и co-working пространството "Котка и мишка" в Капана, Пловдив.

 

7 Белин Моллов 1арх. Белин Моллов, експерт по устойчиво градско и регионално развитие, на форум "Таляна".

 

4_Megi seriousМиглена Герасимова от Визия да София презентира изводите, до които са стигнали с колегите си в работната група.

На форума се усещаха ентусиазъм и искрено желание за партньорство. Поставиха се основите на общност от хора, работещи за творчески квартали и креативни пространства в България. Част от споделените идеи залегнаха в пакета от стратегически мерки за развитието на квартал „Таляна”.

 

2.3.  Представяне на първата книга на младия автор Николай Ценков във Варна

През август Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ съдейства на младия автор Николай Ценков при представянето на първата му книга. Сборникът му с разкази, озаглавен "Човекът, който продаде морето" и издаден от „Колибри“, събра хора от различни поколения на презентацията в арт галерията на комплекс „Морско казино“ във Варна. Повечето от сюжетите са по действителни събития, разказани през гранични човешки ситуации. Действието в различните разкази се развива на различни географски ширини – в Катания, в Дъблин, в Джакарта, в Созопол.

Nikolay Cenkov

Младият автор говори и за духа на Варна, като призова присъстващите на представянето варненци да го пазят. И тъй като сред публиката имаше и хора, работещи за развитието на творческия квартал на Варна – „Таляна“, Николай Ценков ги поздрави за направеното до този момент и изрази мнението, че това е един от начините да се съхрани духът на морската столица. „Идеята Варна да си има творчески квартал е чудесна!“, сподели младият писател.

 

2.4. Изложба, посветена на архитектурното наследство на България

В началото на септември Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ съдейства за организирането на самостоятелната изложба  на арх. Белин Моллов, озаглавена "Архитектурното наследство на България". Освен чисто естетически, изложбата имаше и образователни цели, като по този начин беше особено полезна и за младите хора във Варна. Тя беше посветена на един от най-светлите български празници – Съединението. След този исторически акт започва период на бързо развитие на архитектурата и строителната дейност в обединените територии на младата държава, създават се множество архитектурни шедьоври, които днес са част от архитектурното наследство на България. Инициативата даде възможност множество изображения на най-ценните архитектурни обекти на страната ни, придружени с текстова информация, да бъдат разгледани на едно място.

P1100116

P1100118Творби на арх. Б. Моллов: изглед от квартала на творческите индустрии в Пловдив – "Капана" (горе) и от творческия квартал на Варна – "Таляна".

Специално за изложбата си във Варна арх. Моллов нарисува и сгради с висока културно-историческа стойност от творческия квартал на морския град  – „Таляна“. Целта му беше да популяризира информация за него и по този начин – чрез средствата на изобразителното изкуство. (По-рано през годината арх. Моллов  участва като експерт по регионално развитие във форум, посветен на творческите квартали на България, който се проведе в „Таляна“.) Изложбата му беше организирана на секции, всяка от които посветена на архитектурни шедьоври от различен регион на страната. Изключение правеше само един кът, в който една до друга бяха поставени картини с изгледи от пловдивския квартал „Капана“ и варненския творчески квартал „Таляна“. „Неслучайно съм разположил картината от „Капана“ и тази, на която е изобразена ул. Преслав от „Таляна“ една до друга“, сподели на откриването арх. Моллов. „Идеята за „Капана“ под тепето и „Таляна“ край морето е прекрасна! Важно е да се работи за развитието на творческите квартали на България!“, добави той.

 

2.5. Пленер–конкурс за ученици „Архитектурното наследство на Таляна”

Също през септември представители на  Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ оказаха съдействие по отношение на логистиката за провеждането на пленер по рисуване за ученици. Проектът се реализира по инициатива на Сдружение с нестопанска цел „Таляна” и с финансовата помощ на Фонд „Култура” на Община Варна, спонсори и дарители. В него взеха участие общо 31 ученици от варненски училища. Пленерът в градска среда беше посветен на ценните архитектурни обекти в „Таляна”. Двайсет и един ученика от СУ за ХНИ „К. Преславски” рисуваха. А останалите десет ученика влязоха в ролята на презентатори на архитектурното наследство, като разказваха на минувачите за сградите, за живота и делото на архитектите, които са ги проектирали.

12 - Copy

8

Za KatalogФото: Тодор Великов

Пленерът имаше две основни цели: 1. Да даде възможност на учениците да обогатят познанията си за недвижимото културно-историческо наследство в сърцето на Стара Варна, както и да развият своите умения – съответно за рисуване и презентационни; 2. Да популяризира информация за ценното архитектурно наследство в творческия квартал на Варна сред максимално широка аудитория – граждани и гости на града, вкл. чуждестранни туристи. В началото на октомври беше открита изложба с творбите на учениците. През ноември сдружение „Таляна” подготви и сборник с творбите на учениците, информация за всеки от нарисуваните архитектурни обекти и за проекта като цяло.

 

2.6. Конференцията Innowave Summit

Innowave Summit 2019 е една от значимите високотехнологични конференции в Югоизточна Европа, фокусирана основно върху цифровизацията на бизнеса и публичния сектор. Основният акцент и на третото издание на конференцията беше поставен върху иновациите в областта на маркетинга, продажбите, електронната търговия и др. Събитието се състоя на 18 и 19 октомври с акцент върху ускоряването на дигиталната трансформация на българската икономика, укрепването на партньорствата в Централна и Източна Европа и Западните Балкани, както и партньорствата с европейски и световни дигитални пионери и лидери. „Да превърнем България във водещ дигитален и иновационен център“ – това е общата визия, споделяна от организаторите на събитието – „Български бизнес форуми“, и мрежата, която ги подкрепя. Тази година в конференцията участваха над 70 лектора от България и чужбина.

Innowave Summit 2019

Представители на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ съдействаха за провеждането на форума като поеха координацията на над 30 доброволеца – ученици и студенти. Координаторите и доброволците бяха ангажирани в продължение на общо 4 дни – два дни в дейности по подготовка на конференцията и два дни по време на самото събитие. Една от целите беше младежите да развият своите комуникационни и организационни умения, както и уменията си за работа в екип. Всички младежи получиха удостоверения за активно участие като доброволци в подготовката и провеждането на международната конференция. 

Поради ограничение в обема на статиите няма как да изброим всички проекти, които Сдружение „Варна – Европейска младежка столица” подпомогна през 2019. Бихме могли да отбележим обаче, че те не се изчерпват с изброените по-горе шест събития.

Последни новини