Европейска младежка столица през 2022 ще бъде Тирана

Европейска младежка столица през 2022 ще бъде Тирана

В конкурса за престижната титла „Европейска младежка столица“ за 2022, който се проведе в края на ноември, финалистите бяха пет: Вараждин (Хърватия), Бая Маре (Румъния), Казан (Русия), Тирана (Албания) и Познан (Полша). Титлата беше спечелена от столицата на Албания – Тирана.

Церемонията по обявяването на победителя в надпреварата се проведе на 21 ноември в Амиен, Франция. На нея присъства и президентът на страната-домакин Еманюел Макрон. В обръщението си той насърчи младите хора на Европа да продължават да защитават ценностите на свободата и демокрацията и да градят бъдещето си в общия ни европейски дом. Президентът на Франция сподели и колко се гордее с факта, че родният му град Амиен ще носи титлата „Европейска младежка столица“ през следващата 2020. Събитието уважиха с присъствието си още държавният секретар по въпросите на младежта, министърът на висшето образование, изследванията и иновациите, както и кметицата на Амиен Бриджит Фуре.

-фото ЕМФ_1 

-фото ЕМФ_2

-2-фото ЕМФ

Сред гостите на събитието бяха и представители на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица 2017“, и на Община Варна. Те участваха в работна среща в Община Амиен, на която връчиха поздравителен адрес от името на кмета на Варна Иван Портних и обсъдиха бъдещи съвместни инициативи. Включихата се и в среща на представители на Мрежата на Европейските младежки столици.

Като носител на титлата  „Европейска младежка столица“ за 2022 г. Тирана обяви амбициозна  програма, която да отговори на потребностите на всички млади хора. Сред основните приоритети, залегнали в програмата, са неформалното образование и свързването на града и неговите младежи с европейските ценности.

екип Тирана-фото ЕМФПредставители на делегацията от Тирана.

 

Тирана-фото-ЕМФEкипът, работил по кандидатурата на Тирана за титлата ЕМС - 2022, след обявяване на победителя в надпреварата.

Церемонията се състоя непосредствено преди Съвета на членовете на Европейския младежки форум (ЕМФ), който се  проведе също в Амиен. За него се събраха повече от 150 делегати, представляващи младежки организации от цяла Европа. В срещата на ЕМФ се включиха и представителите от Варна.

Карина Аутенгрубер, Президент на Европейския младежки форум, се обърна към победителите с думите: „Поздравления, Тирана! Вие показахте голямо желание и поехте сериозен ангажимент да поставите младите хора в сърцето на своя град!“

Последни новини