Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ –  обзор на дейността през 2019. Част 1 – Инициативи и събития, организирани от сдружението

Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ – обзор на дейността през 2019. Част 1 – Инициативи и събития, организирани от сдружението

Краят на всяка година е време за поглед назад към изминалите месеци в опит да си припомним това, което сме свършили, за обобщение на резултатите от различните начинания, за равносметка. Това е първият от три последователни материала, в които ще се опитаме да представим най-важните инициативи и проекти, по които работи екипът на Сдружение "Варна – Европейска младежка столица" през 2019 г. Разбира се, без претенции за изчерпателност. Част от тях бяха изцяло планирани и реализирани от сдружението или, ако се осъществяваха в партньорство, "Варна – ЕМС" беше поело водещата роля. В други инициативи, които ще представим във втората част на материала, участвахме като партньори. Третата част ще бъде посветена на най-мащабното събитие, с което беше ангажиран екип на Сдружение "Варна – Европейска младежка столица" – младежкият фестивал FunCity+.

 

ИНИЦИАТИВИ И СЪБИТИЯ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ СДРУЖЕНИЕТО

1.1. Академия за гражданско образование - 2019

Сдружение „Варна – ЕМС“ в партньорство с Отдел „Младежки дейности“ на Община Варна организира за втори път „Академия за гражданско образование“. (Първото издание на Академията беше през 2018 г.) В двудневното обучение, съчетаващо методите на формалното и неформалното образование, участваха младежи от 16 до 29 години. Като лектори се включиха: общинският съветник Борислав Нанков, Дарина Иванова от отдел „Младежки дейности“ на Община Варна, доц. Калоян Смилков – преподавател по политическа и юридическа антропология във ВСУ, Сергей Петров – политолог и Изпълнителен директор на Сдружение „Варна – ЕМС“.

Младите хора придобиха представа как функционира местната власт и как може да взаимодействат с нея, за да  реализират свои идеи и проекти. Дискутираха се теми като ролята на отделната личност в гражданското общество, ефективното използване на информацията и знанията, и др. Част от поставените практически задачи провокираха младежите да влязат в ролята на управляващи града, да идентифицират проблеми от реалния живот и да предложат решения. Те приеха предизвикателството и вложиха старание, за да защитят убедително предложенията си.

Akademia gr. obrazovanie

Обучението завърши с представянето на два примера за граждански инициативи във Варна – Социалната чайна и квартал „Таляна“. За предизвикателствата при създаването и развитието на Чайната с благородна кауза разказа Мая Донева. За постигнатото до момента и за перспективите пред творческия квартал на Варна – „Таляна“, своето мнение сподели зам.-председателят на Сдружение „Таляна“ арх. Явор Панев.

Основните цели на организаторите, а именно: да се стимулира развитието на гражданско съзнание у младежите и да се дадат примери за активно участие на отделния човек в живота на общността, бяха постигнати. Младежите изявиха желание да участват и в следващи издания на Академията.

 

1.2. Отбелязване на Международния ден на добросъседството за първи път във Варна

Сдружение „Варна – ЕМС“ в партньорство със съмишленици организира за първи път във Варна квартални празненства по случай Европейския ден на добросъседството. Идеята за празника възниква във Франция като мярка срещу социалната изолация и анонимността в съвременното общество. Времето, в което живеем днес, е парадоксално – често е по-лесно да общуваме с някого, който е на другия край на света, отколкото да поздравим съседа си. За да се противодейства на тази негативна тенденция, се отбелязва Европейския ден на добросъседството. Целта му е да създаде възможност хората да се срещнат със съседите си, да ги опознаят и да развият приятелски отношения, или да поддържат вече създадени такива.

Възникнал във Франция, днес празникът е популярен в почти всички страни от ЕС. Отбелязва се през последния петък на май, който през 2019 г. беше на 24.05 и в България съвпадна с друг празник  – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Във Варна Денят на добросъседството се отбеляза на две места, като и двете бяха на територията на творческия квартал „Таляна“. Първата локация беше площадчето между Социалната чайна и НОИ (ул. Охрид № 1). Там Сдружение „Варна – ЕМС“ в партньорство със Социалната чайна, Сдружение „Таляна”, Ресторант „Nemo”, Био кафе „Жива природа“, магазинчето за италиански деликатеси и др. се погрижиха за съседите да има напитки и леки неща за хапване. Разнесени бяха персонални покани до всички, живеещи  в кооперациите в района.

DSC_3252 - Copy

61361813_418042405455255_6355716776696741888_n

За музиката на живо се погрижиха музикантите от училището по музикално продуциране Omni’s cool – също съседи. Предвидена беше и възможност за размяна на книги. Намиращият се в близост цветарски магазин предостави растения, които бяха засадени в кварталната градинка. Събитието уважиха и представители на Френския институт – България и Алианс Франсез, които ни разказаха как се отбелязва празникът във Франция. Дъждът не попречи на доброто настроение – част от празненството се проведе в Социалната чайна, където деца и възрастни се забавляваха с настолни игри.

60992122_412491266007114_8264048373548449792_n

Второто място в Таляна, където се отбеляза Денят на добросъседството, беше площадчето на ул. Дръзки № 5. Там съседите от Love&Happiness Music, Бар Cubo, Интоватор и др. бяха организирали квартална разпродажба, Балкантон парти и други забавления за съседи и приятели. Оценката на включилите се в отбелязването на първия  Европейския ден на добросъседството във Варна беше, че е поставено началото на една добра традиция, че инициативата е смислена и полезна за развитието и сплотеността на малките общности, в които всеки от нас живее и е важно да се чувства добре.

 

1.3. Среща – дискусия между младежи и специалисти, които разработват и прилагат политики

Срещата се състоя на 14 юли в сградата на Фондация Иноватор във Варна. На поканата да участват в нея се отзоваха младежи от шестнайсет до трийсетгодишна възраст, сред които ученици, студенти, докторанти и работещи. Те имаха възможността да обменят мнения и идеи с началника на отдел „Младежки дейности“ към Дирекция „Образование и младежки дейности“ на Община Варна Радка Тодорова и с председателя на постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“ Мартин Байчев. Дискусията беше модерирана от Сергей Петров от  Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“.

Един от основните дискутирани въпроси беше за активността на младежите във Варна. Предвид броя на записаните доброволци и подадените предложения за младежки проекти се отчете известен спад в активността. По думите на самите младежи, популярна сред някои от тях е тезата „От нас нищо не зависи“. Ето защо една от основните посоки, в които  би било полезно да се работи в бъдеще, е за преодоляване на  тази негативна нагласа, на инертността.  От друга страна, Димитър Иванов, ученик от Математическата гимназия във Варна, активно включващ се като доброволец в различни проекти, изрази мнение, че младежите под 18 години имат повече свободно време, което имат желание да осмислят с доброволчество, в сравнение със студентите.

Sreshta-diskusia prez July

На срещата бяха обсъдени също комуникационните канали, които е най-подходящо да се използват за популяризиране на информацията за възможности за реализиране на младежки проекти. Домакините от Фондация Иноватор споделиха опита си в реализацията на проекти, включително такива, подкрепени както морално, така и финансово от Община Варна.

Срещата-дискусия се осъществи в рамките на международния проект „Be Active, Shape Europe!“, по който партньори са организации от 6 страни от ЕС. Основни цели на проекта бяха да се провокира интерес сред младежите към въпроси, свързани с общия ни европейски дом. Общо в шестте страни, участвали в проекта, са били ангажирани 440 младежи.

 

1.4. Образователни игри, спортни дейности и танци изпълниха ул. Преслав в рамките на кампания „С 30 км/ч в града“

Зоните с 30 км/ч представляват зони с успокоено движение, където хората могат да се придвижват удобно и безопасно, било то пеша или с велосипед. Това решение е удачно както за децата и младите хора, така и за възрастните хора и за тези с ограничена мобилност. Според експерти в тези зони се постига много по-висока безопасност за пешеходци и велосипедисти, както и по-високо качество на градската среда. Ползите от ограничението на скоростта включват: 1. значително намалява броя на загиналите и тежко ранените при ПТП и 2. значително намаляване на вредните емисии и шума.

Зони с 30 км./ч са въведени като инфраструктурно решение и вече от години се прилагат в почти всички страни от ЕС.  В Стратегията за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Европейския съюз за периода 2011 – 2020 г. „Зона 30“ е записана като стратегическа мярка.  За съжаление, в България „Зона 30“ не се прилага поради липсата на нормативна уредба и стандарти за изграждането ѝ.  

15 avgust_3

15 avgust_2

15 avgust_1

15 avgust_4

За да се популяризира тази високо ефективна мярка, на 15 август  на ул. Преслав в творческия квартал на Варна – Таляна, Сдружение Варна – ЕМС в партньорство с други организации проведе кампания. Кампанията включваше демонстрации с цел насърчаване безопасно движение по пътищата, образователни игри, спортни дейности и танци. Кампанията се реализира под егидага на  управителя на Област Варна – Стоян Пасев, и в партньорство с:  ОД на МВР – Варна – Пътна полиция, ДА „Безопасност на движението по пътищата”, СБА, БЧК, Директция „Спорт” на Община Варна, Сдружение Таляна и др. В пресконференцията с цел популяризиране на информация за ползите от въвеждането на зони с 30 км/ч се включи и актрисата Яна Маринова.

 

1.5. Отбелязване на Световния ден без автомобили – 22 септември

"Елате пеша, с колело или с друг алтернативен транспорт на 22 септември в центъра на Варна!” – това призоваха за трета поредна година организаторите на отбелязването на Световния ден без автомобили от Сдружение „Варна – ЕМС”.  Той е част от Европейската седмица на мобилността и в ЕС се организира повече от 30 години. Днес той се отбелязва вече в над 54 държави в цял свят, което прави денят световен, а не само европейски.

В събитието се включиха още: Областна дирекция на МВР, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", БЧК, РУО - Варна, Дирекция "Образование и младежки дейности" на Община Варна и др.  "Ден без автомобили" показва как хората могат да се чувстват, когато се постигне успокояване на моторизирания трафик. Подобни инициативи предоставят добра възможност на общините да експериментират с нови модели на трафика и практики на устойчивия транспорт.

Участъци от два булеварда бяха затворени за движение на превозни средства. В така оформилите се пешеходни зони се проведоха  демонстрации за  безопасност на пътното движение, уроци по каране на колело, кънки, скейтборд. Организирани бяха също творчески работилници, имаше музика, танци, занимания за децата, предоставени безплатно от Община Варна, бизнеса и организации от неправителствения сектор.

P1100021

P1100038

По повод Деня без автомобили организаторите припомниха, че Европейската комисия въвежда стратегия "Vision zero", чиято цел е до 2030 г. да няма жертви по пътищата. Препоръчаните в статегията мерки вече са приложени в Дания, вследствие от което произшествията там са намалели с 40 %. Във Варна две организации работиха съвместно по проект,  резултат от който е първата улица за споделено ползване между пешеходци и автомобили в морския град – ул. "Цар Симеон". Името на проекта е "City Walk", а организициите, работили затова улицата да стане предимно пешеходна, бяха Сдружение "Варна – Европейска младежка столица" и Сдружение "Таляна".

P1100061

P1100066

P1100091

P1100074

P1100080

 

 

Последни новини