Варна 2017: Младежката столица на Европа

Варна 2017: Младежката столица на Европа

Разнородни събития белязаха живота във Варна през 2017-та. Поредица от обзорни материали на Moreto.net ще проследи и открои най-важното, случило се през изтеклата година. 

Първите месеци на изминалата 2017-та, в която Варна носи титлата Европейска младежка столица, преминаха основно в представяне и подбор на проекти, които да се реализират в рамките на ЕМС. 

През юни във Варна се проведе Национална младежка среща „Младежки зони“ и граждански диалог. Събитието откри европейският комисар за образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич. Училищата и университетите в цяла Европа трябва да станат по-гъвкави, като освен теория обучаващите се трябва да усвояват умения на предприемачество и комуникативност, заяви тогава комисарят. Той допълни, че в Европа учениците имат по-добри дигитални умения от своите учители и затова трябва трябва да се мисли за обучения и програми за подпомагане на преподавателите. 

Многобройни срещи и мероприятия за развитието на „Таляна“ като артистична зона се проведоха през годината. Това е районът заключен между улиците „Преслав", „Цар Симеон" и Гаровия площад. Цяло лято сцена „Кофража“ на площад „Мусала“ привлича гости и жители на града с най-разнообразни културни и творчески събития. 

В началото на лятото се състоя Маратон Варна, в чието провеждане се включи и екипът на Европейска младежка столица. В състезанието участие взеха не само представители на най-добрите ни лекоатлетически клубове, но и състезатели от Кения, Етиопия и Мароко. Общият награден фонд, който си разпределиха победителите, бе 49 хил. лева. 

Може би най-грандиозното събитие от цялата програма на ЕМС 2017 през годината бе концертът на МТВ, който се състоя през юли месец и буквално разтърси града със своята многохилядна публика и атрактивни световно известни изпълнители. Разбира се, че имаше и такива, които останаха недоволни от провеждането на мероприятието заради въведените мерките за безопасност и ограниченията, произтичащи от тях. Голяма част от плажната ивица, а и районът от Морската градина на практика се оказаха отцепени за тези, които нямат пропуски. 

Далеч по-слаб интерес събуди превърналия се вече в традиция младежки фестивал Funcity+, който се проведе в края на август месец и началото на септември. Отново за изява и забавление на младежите събитието предостави възможност за най-различни развлечения в областта на спорта, танците и изкуството. 

Сериозен отпечатък остави предприемаческият форум, който събра над 800 гости в града, от които около 300 чужденци- много от тях представители на международни компании. 

Огромно любопитство предизвиква поставянето на уличната открита и безплатна библиотека „Рапана“ на входа на Морската градина. Мястото даде възможност на всеки, който пожелае, да използва наличните книги. Недоброжелатели обаче опорочиха доброто начинание, като задигнаха не малка част от фонда и решиха да го разпродадат метри по-нагоре. 

Не след дълго полицията се намеси като залови нарушителите.

Като глътка свеж въздух бе фестивалът „Варна лит“, който за дни превърна Варна в столица не само на младежта, а и на книгата. Градът събра мнозина изявени наши и чужди автори, помогна на децата да се потопят в магичния книжен свят и да почерпят вдъхновение от творците.

Разбира се, годината не премина без провеждането на традиционните за града фестивали, които привличат многобройна публика жадна за новото и най-доброто от света на театъра, киното и изкуството. 

Общата финансова рамка за реализирането на различни проекти и дейности по време на ЕМС 2017 бе над 800 хил. лева. Предстои изготвяне на два доклада- през 2018 и 2020 година, които ще покажат ефекта от титлата в краткосрочен и в дългосрочен план. Вече тече съвместна работа с Икономическия университет, която ще даде реално измерение на постигнатото в цифри, анализи и статистика. 

Администрация и общински съветници отправиха критики към работата на екипа, работил по домакинството. Бе дадена оценка за не добра комуникационна стратегия, както и за някои други пропуски.

 

Последни новини